Spreker

“Er is altijd een oplossing”

Veel mensen met schulden weten de weg niet te vinden naar een oplossing. Ze denken dat er niemand is bij wie ze terecht kunnen, of schamen zich om hulp te zoeken. De eerste stap begint bij de mensen zelf. Het is belangrijk dat ze echt gemotiveerd zijn om tot een oplossing te komen. Het vraagt van een professional een ruimhartige blik. Kunnen luisteren zonder oordeel, met aandacht en compassie. Het is eigenlijk precies de reden dat je hulpverlener bent geworden, maar de grens tussen compassievol hulp verlenen en je eigen grenzen kennen en die van de professionele organisatie, dat is een interssant spanningsveld. Het vraagt om een zelfbewuste professional die de juiste manier weet te vinden om mensen te motiveren en dus te coachen naar een leven zonder schulden. In mijn enthousiasmerende lezing neem ik mensen mee in mijn persoonlijke zoektocht. Ik stel vragen, zet het publiek aan het denken en zorg ervoor dat iedereen na afloop weer vol zit met motivatie en mogelijkheden ziet om in zijn of haar werk met kleine veranderingen een nieuwe stap te zetten richting nog betere dienstverlening voor degene met schulden.

Voorbeelden van thema’s

Echte aandacht geven aan je klant 

Voor de zelfbewuste professional

In het werk van veel hulpverleners die te maken hebben met mensen met geldproblemen, zie je dat een groot deel van de werkzaamheden bestaat uit juridische en administratieve taken. Doordat dat zo’n groot deel van de tijd beslaat en er vaak ook een forse werkdruk ligt, is het lastig om daarbij goed de focus op de klant, degene met schulden voor ogen te houden. Vaak is er geen wekelijks contact met de klant. Toch wil je deze goed leren kennen om hem of haar te motiveren en zodat deze weet dat hij je kan vertrouwen en bij je terecht kan voor vragen. Want dat is vaak de reden dat je dit werk bent gaan doen. Hoe kun je mensen nog beter helpen? Wat helpt en wat niet? In deze lezing gaan we samen op zoek naar de best practices. We delen onze positieve en negatieve ervaringen, om van te lachen en te leren. Een lezing voor professionals in de financiële hulpverlening, zoals schuldhulpverleners, budgetcoaches en bewindvoerders.

De wereld van de schuldhulp

Handboek voor de professional

Of je nu beleidsmedewerker sociale zaken bent of wijkteammedewerker, als je te maken hebt met dienstverlening in het sociale domein gaat financiële hulpverlening vroeg of laat langskomen. Schulden spelen vaak een grote rol en belemmeren elke vooruitgang. Goed dus om de basis te weten van de hulp die er is. In deze lezing neem ik je mee langs de verschillende vormen van bewindvoering die er zijn, de verschillende vormen van ondersteuning die er zijn bij het voeren van financiële administratie. Ik leg duidelijk uit hoe de schuldhulpverlening in Nederland georganiseerd is. Met een minnelijk en een wettelijk traject. De belangrijkste begrippen als beslagvrije voet en het vrij te laten bedrag leg ik uit zodat je voortaan weet waar het over gaat, zonder je te bedelven onder theoretische uitleg. Een praktische en heldere lezing van anderhalf uur. Hierna weet je alle basisinformatie om met schuldhulpverleners en andere financieel hulpverleners inhoudelijk te kunnen samenwerken.

Workshops

Online programma