Selecteer een pagina

Waarom echt vernieuwen moeilijk is

Liselotte Maas

Expert in de schuldhulp

Ik bied oplossingen voor mensen met schulden. Want ik wil mensen helpen. Op het moment dat ze het moeilijk hebben. Dat heb ik gedaan als schuldhulpverlener, als bewindvoerder Wsnp met mijn eigen bedrijf en nu doe ik dat als zelfstandig professional.

O het was zo gaaf. Begin oktober stond ik in Den Haag om mijn nieuwe product ‘De Online Schuldencoach’ te pitchen. Zo spannend, voor het eerst mocht ik vertellen over mijn nieuwe idee. In vier minuten. Voor een volle zaal. En een jury. In het Engels. Over out-of-my-comfort-zone gesproken, hier kan ik weer even op teren 🙂

Ik ben zacht uitgedrukt niet de enige die bezig is met vernieuwende ideeën naar oplossingen om mensen met schulden beter, eerder en sneller van dienst te zijn. Er is ongetwijfeld nagenoeg geen gemeente te vinden die niet met een project, pilot of samenwerking bezig is om te zorgen voor betere dienstverlening.

Hoe komt het dan, dat er zoveel initiatieven zijn, maar dat deze zelden worden opgeschaald? Waarom vinden alle gemeenten zelf opnieuw het wiel uit? Waarom wil ik ook zo nodig daar nog eens een schepje bovenop doen? Omdat we altijd denken dat we het zelf beter kunnen. Dat het met onze aanpak wel gaat lukken mensen eerder te bereiken, beter te helpen, we sneller kunnen zorgen dat schulden worden opgelost.

Is dat erg? Ja en nee. Ik denk dat het hartstikke goed is dat iedere gemeente zoekt wat past en kijkt wat in haar situatie en met haar mensen en capaciteit mogelijk is om te veranderen. Om te verbeteren. Om vooruit te willen, met de tijd en ontwikkelingen mee te gaan. Een mooi en nodig streven. Want schuldhulp kan echt nog veel beter.

En ook nee. Want waar lokale initiatieven succesvol blijken te zijn, vinden ze weinig navolging. Soms wordt er nauwelijks gemeten wat eigenlijk echt het effect is. Of mensen er uiteindelijk wel echt zoveel beter door geholpen worden. Lijkt het meer te gaan om mee te doen met de vernieuwingsdrang, dan om echt iets te willen betekenen voor mensen die het moeilijk hebben. Dat is de frustratie van veel innovaties. Of het werkt of niet, het is heel moeilijk om op te schalen. Bewezen effectief wil nog niet zeggen dat er navolging komt.

Daar wringt iets. Daar zouden gemeenten echt wel wat meer op gewezen mogen worden. Ga aan de slag met vernieuwing, maar begin bij het begin: welk doel heb je hiermee voor ogen? Wil de wethouder graag ‘scoren’ met een verheffend nieuw idee, of zit er een bevlogen teamleider die van de hoed en de rand weet en die soms met kleine veranderingen of samenwerkingen een groot verschil weet te maken. Dan naar de uitvoering. Ook zo belangrijk: zoek de juiste intentie, de juiste mensen, de juiste partners. Maak een plan. En ga meten. Zodat je ook effect kan laten zien. Of niet. Maakt uiteindelijk niet eens uit. Van een niet gelukt project valt ook veel te leren. Niet iedere innovatie zal leiden tot succes.

Wat ik wil is dat we de mooie innovaties in de schuldhulp met iets meer bedachtzaamheid gaan aanvliegen. Om de kans op succes te vergroten. En dan hopelijk, de mogelijkheden om op te schalen ook veel beter kunnen gaan benutten.

Met De Online Schuldencoach ben ik vorige week echt gestart. Het is echt heel gaaf om te zien hoe een idee zich ontwikkeld tot een waar product. Wat het effect zal zijn, weet ik over twee maanden. Of dat nu mooie uitkomsten zijn of toch niet: alle energie, inspiratie en samenwerking tot nu toe heeft me al eindeloos veel opgeleverd. Die echte innovatie in de schuldhulp gaat er wel komen, laten we elkaar iets meer opzoeken om samen te leren en te onderzoeken wat echt werkt voor mensen om hun schulden vlot, vroegtijdig en zo eenvoudig mogelijk op te lossen. Mooie gezamenlijke missie!

Dus, als je de mogelijkheid hebt: steun nieuwe initiatieven, denk mee, zoek waar je in gelooft en waar je vanuit jouw organisatie kunt bijdragen. Alleen dan zorgen we er voor dat mooie nieuwe initiatieven ruim baan krijgen om echt succesvol te worden.

Meer lezen? Je eigen idee uitvoeren